NK debatteren in Utrecht ‘smaakt naar meer!’

IMG_7328In het weekend van 5 en 6 april was het weer tijd voor de crème de la crème van de Nederlandse debattoernooien: het enige echte Nederlands Kampioenschap debatteren, dit jaar georganiseerd door Utrecht Debating Society. Voor Sophie Hooyman was dit toernooi een eerste ervaring met het wedstrijddebatteren. Lees hieronder verder voor haar verslag.

Op zaterdag 5 april verzamelden in alle vroegte verschillende Trvianen zich op het station in Utrecht. Voor mij was het toch wel een spannende dag, ik zou namelijk voor het eerst mee gaan doen aan een echt debattoernooi. Nu ons eigen toernooi steeds dichterbij komt, moest ik er toch echt een keer aan geloven om zelf mee te doen.In Utrecht werd het NK debatteren georganiseerd. De delegatie Trivianen bestond uit de teams Jordi en Jelle, Cedric en Sophie H, Stefan en Céleste en de juryleden Glenn, Renate, David en Thierry. Aan de originele teamnamen (Trivium A, B en C) zou het in ieder geval niet liggen. De eerste stelling was meteen een pittige juridische stelling over de vraag of alles wat in en onder jouw grond zit, ook je eigendom is. Ook 7 minuten durende speeches waren even wennen voor mij. Gelukkig ging het steeds beter en op een gegeven moment had ik zelfs tijd tekort. Het was erg nuttig om zoveel debatten achter elkaar te voeren, omdat je merkt dat je snel veel dingen leert.  Ook is het erg leuk om te zien hoe andere debaters een stelling aanpakken.

Na vier rondes debatteren was het tijd voor het eten. Later op de avond was er een feestje in de stad, met de lastige dresscode ‘smart casual’. Ondanks de nogal vreemde DJ was het een gezellige avond met veel foute verzoeknummertjes. Het bleek dat veel debaters niet alleen verbaal sterk zijn, maar ook in het bezit zijn van indrukwekkende dansmoves. We sliepen met z’n allen in een hostel in stapelbedden, wat bij menigeen herinneringen van schoolreisjes opriep. De volgende dag vond er nog één reguliere ronde plaats. Ook had Trivium de kans om haar toernooi aan te kondigen. Dit deden we door een filmpje te laten zien dat de vorige dag bij het eten spontaan gemaakt was. Nu maar hopen op veel inschrijvingen…

IMG_7270

Helaas wist niemand van ons de halve finale te bereiken. De hoogste notering was voor Jordi en Jelle met een mooie 16e plaats. Een aantal Trivianen besloot nog wel de halve finale te bekijken. Ik vond het superinteressant om zo’n goed debat te zien. Wat een geweldige speeches! Ik was blij dat ik niet op de stoel van de jury zat. Ondanks de misschien matige resultaten, verliet ik met een tevreden gevoel de Domstad om weer terug te keren naar het vertrouwde Nijmegen. Dit smaakt naar meer!

Klik hieronder voor de tab:

TAB NK debatteren 2014