Een leerzame dag bij het Kampioenschap Beleidsdebatteren

5555617018_5712fc19da_bZaterdag 22 maart was het Kampioenschap Beleidsdebatteren. Twee jaar op rij hebben teams van Trivium dit toernooi bezocht en gewonnen. Dit jaar zijn er drie teams naar Eindhoven gegaan om de titel te verdedigen. Bart Hordijk schreef er een verslag over.

Na een intensieve voorbereiding waarin we vanuit alle kanten gewaarschuwd werden voor de “andere cultuur” die zou heersen bij het Kampioenschap beleidsdebatteren, trokken we desondanks vol goede moed in de vroege ochtend richting het zuiden. Gewapend met een inhoudelijke voorbereiding en tegelijkertijd voorbereid op een intensief antropologisch onderzoek binnen ons eigen kikkerlandje wisten wij ons klaar voor alles dat mogelijkerwijs deze dag ons pad zou kruisen. Als visitekaartje voor de vereniging hadden wij, na een uitermate strenge selectie overigens, onze mooiste leden geselecteerd, te weten Ike, Glenn, Sophie, Celeste, Bart en een jonge knaap die na genetisch onderzoek werd geïdentificeerd als zijnde de jongere broer van Bart. Hun natuurlijke schoonheid werd nog verder aangezet door de elegante kledij waarin zij zich hadden gehesen wat het geheel tot een ordentelijke en voor het oog uitermate bekoorlijke verzameling maakte.

De eerste indruk die ik persoonlijk kreeg van het toernooi was dat de organisatie haar zaken goed op orde had. Het toernooi vond plaats in het stadhuis van Eindhoven: van de buitenkant een kille blokkendoos in karakteristieke Speeriaanse bouwstijl, maar van binnen een betoverend sprookje, ingericht door een binnenhuisarchitect die niet alleen in staat was tot het binnenhalen van ruime hoeveelheden subsidie, maar die daarnaast kennelijk genoeg vrije tijd over hield om zijn vak deugdelijk uit te voeren. In de ruime binnenhal werd glas stijlvol gecombineerd met elementen van donker hout, hetgeen het geheel een indruk verleende die zowel warm als modern was. Mijn hart dat als liefhebber van esthetica al een sprongetje had gemaakt door de presentatie van de hierboven genoemde Trivianen werd hierdoor nog eens extra geprikkeld.

Zoals verwacht was de kledingconventie wat strikter dan op andere toernooien, maar desalniettemin wachtte ons een hartelijke ontvangst. Na deze korte ontmoeting aan de inschrijftafel was het tijd om ons te verenigen met de andere Trivianen en allereerst een masterclass beleidsdebatteren te volgen. Deze werd gegeven door een kundig en sympathiek ogende man van middelbare leeftijd, waarvan de naam helaas verloren is geraakt in de krochten van mijn geheugen.

Qua debatteren kunnen we stellen dat de dag positief verliep. Het gelegenheidsteam van Bart en zijn broer wist drie van de vier debatten te winnen en greep daarmee nèt naast een halve finale plaats. Hetzelfde gold voor het team van Ike en Glenn, die enkel verloren hadden van een samengesteld team uit Wageningen en Leiden dat later de finale zou halen. Het begint langzamerhand een frustrerend verhaal te worden voor dit verder ijzersterke team dat zij wederom op sprekerspunten nèt naast een plaats in de volgende ronde grijpen. De beste prestatie vanuit Trivium gelederen werd echter neergezet door het team van Sophie en Celeste, dat zich na een sterke serie, waarin zij vier van de vier debatten wonnen, wist te plaatsen voor de halve finale. Na een zinderend debat over de stelling dat “polygamie in Nederland moet worden toegestaan” was het aan de jury de lastige taak om hier een oordeel over te vellen. Met een nipte meerderheid ging de overwinning naar de tegenstanders, hetgeen Sophie en Celeste ondanks dichtbij te zijn gekomen, op het laatste moment de toegang tot de finale ontzegde.

Al met al kijk ik persoonlijk terug op een dag die niet alleen erg leuk was, maar waar ik ook nog eens heel erg veel van heb geleerd. Ook wil ik uiteraard ook niet onvermeld laten dat ik reuzetrots ben op de prestatie van Sophie en Celeste die hier beiden een sterke persoonlijke prestatie neerzetten, waarvoor hulde.

P.S. Geruchten dat enkele Trivianen het die avond niet meer naar hun eigen huis gered hebben, maar in plaats daarvan nachtelijk Nijmegen onveilig gemaakt hebben kan ik uit staatsbelang ontkrachten nog bevestigen.

Klik hieronder voor de tab: 

Uitslag NKBD

Voor meer uitleg en discussie over deze bijzondere debatvorm: klik hier voor een column van onze eigen Jelle Lössbroek over ‘De Charmes van het Beleidsdebatteren’.