De delegatie van Trivium was nog nooit zo groot geweest!

bonapartiaans debattoernooi 2014 foto voor website1Afgelopen zaterdag 15 februari was het Bonapartiaans debattoernooi in Amsterdam. Samen met Sara, was Jordi één van de Trivianen die ‘de break’ haalden. Trivium is natuurlijk erg trots op dit mooie team! Daarom hebben we Jordi gevraagd zijn ervaringen te delen over het toernooi. 

De delegatie van Trivium was nog nooit zo groot geweest; met 14 man betraden wij het Ignatius Gymnasium in Amsterdam. Klaar om mee te doen aan het Bonapartiaans debattoernooi 2014. Zelf vormde ik een team met Sara Clappers. Na ons succes op het TSE kwam er zaterdag een vervolg op Glitter & Glamour.

De dag begon al vroeg. Mijn wekker ging af toen er nog steeds een feest bezig was aan de overkant van mijn gang. Rond negen uur kwamen we aan op locatie. Met koffie en cake werden we begroet in een nog lege kantine. Als de registratie om 9.15 uur sluit, dan zijn debaters er pas om 9.20 uur.

Het eerste debat was nog inkomen voor bijna alle Trivium-teams. Enkel Koen en Sophie wisten dit debat te winnen. De stellingen in de vijf voorrondes waren allemaal prima te doen en vereisten geen heel specifieke kennis. Na drie debatten stond de teller van Sara en mijzelf op twee gewonnen en één verloren. Vanaf dat moment wisten we na ieder debat niet meer wat de uitslag zou zijn.

Het vierde debat was wellicht ons minste debat. Een rommelig verhaal over levensbeschouwing op school waar dan in het curriculum het militant atheïsme moet komen. Na afloop hadden we geen idee of we ook dit debat zouden winnen. Wij waren niet zo goed, maar de tegenstander ook niet. Het laatste debat ging over prostitutie. Alle bordelen zouden in handen moeten komen van de overheid. Met de frames ‘meisjes’ en ‘ambtenaren’ gingen we aan de slag. Ook dit debat zouden we zomaar kunnen winnen.

Vol spanning wachtten we op de uitslag. Wie zou de kwartfinale halen? De CA kwam het podium op met het briefje waarop de teams stonden die door waren. Ik hield het niet meer. De eerste twee namen werden genoemd die allemaal vijf debatten hadden gewonnen. Nu werd het spannend. Breaking Bad, GDS B, Diomedes en Aristides. Nog geen Glitter & Glamour met nog drie plekken over. De nummer zes had zich teruggetrokken. De zesde naam die werd omgeroepen, kwam aan de beurt: Glitter & Glamour. Waar de spanning bij mij eerst al in mijn borst te voelen was, liep het nu door naar mijn keel. Dadelijk moet ik voor het eerst zeven minuten spreken, tegen debaters die al meerdere toernooien hebben gewonnen. 

bonapartiaans debattoernooi 2014 foto voor website

De knop kon ik geluk snel omzetten na het horen van de stelling: de minister-president moet rechtstreeks door het volk gekozen worden. De zeven minuten vol spreken was ook totaal geen probleem. Of het genoeg zou zijn voor een overwinning, wisten we niet.

Na het eten werd de uitslag bekend gemaakt. Helaas gingen we niet door naar de halve finale, maar te zien aan het feit dat de jury er lang over deed om naar de centrale ruimte te gaan, hebben we het de ervaren rotten knap lastig gemaakt. In de trein op weg naar huis kregen we de winnaars te horen: Breaking Bad. Het zelfde team waar wij nipt van hadden verloren. Niet slecht voor het eerste ‘echte’ toernooi in twee jaar.

Klik hieronder voor de tab:

Tab BDT 2014 – SPREKERS
Tab BDT 2014 – TEAMS