Toernooiverslag Leiden

Op 27 en 28 februari 2016 vond het Leiden Open 2016 plaats, en ook Trivium was vertegenwoordigd. Bart vertelt in dit stukje over het toernooi.

Na jarenlang trouw kerkbezoek waren de goden mij kennelijk zo goedgezind dat ze een crash voor mij geregeld hadden bij mijn nichtje, die ook in Leiden woont. Iets uitgeslapener dan de andere Trivianen die uit Nijmegen kwamen (Thierry en Lydia) begonnen we met inschrijven. In Leiden houden ze van rijen en het liefst één enkele rij, maar dan wel zo lang mogelijk. Na hier onze levenslessen uit te hebben getrokken, die we zullen gebruiken voor het organiseren van het Triviumtoernooi, kon de strijd voor Daan en het achterover leunen en Schultenbräutjes hakken voor de juryleden, in volle glorie beginnen.

Thierry en Lydia zagen er uitzonderlijk goed uit vandaag, maar besloten desondanks de schijnwerpers te vermijden en zich voor de rest van de dag in de rol van jurylid te begeven (net als ik overigens). Daan vormde samen met een andere debatmastodont, Dan Lahav, het team Daaaaaaaaaaaan, waarvan ik later op het toernooi de eer heb gehad om het te mogen jureren. In mijn prille carrière als debater heb ik zelden een debat meegemaakt waarbij ik zo sterk op en neer werd geslingerd tussen mijn voorkeur voor de teams; ze waren allemaal steengoed en konden allemaal een coherente woordenstroom teweeg brengen die sterk genoeg was om een klein Boliviaans bergdorpje van de helling te vagen en dat ook nog in een tempo dat de term Lettergrepen Per Seconde (LPS) onvermijdelijk in het leven deed roepen. Team Daaaaaaaaaaaan heeft overigens uiteindelijk op knappe wijze het toernooi zelfs op haar naam mogen schrijven.

Op een toernooi zijn de eerste dingen die je opvalt dat:

  • Er een paar hele goede debaters rondlopen;
  • Jureren nog knap lastig is;
  • Schultenbräutjes hakken en achterover leunen er dus niet bij is;
  • Ik heel blij was dat ik vaak een ervaren chair had die het debat goed kon overzien;
  • Je enorm veel leert! Ik merkte dat ik bij het vierde debat dat ik jureerde al een stuk beter overzicht had van waar ik op moet letten en mijn chair al een stuk beter van dienst kon zijn.

Mocht je jezelf willen verbeteren in het debatteren dan zijn toernooien als dit een goede, en bovenal hele leuke manier om met goede debaters in aanraking te komen waar je heel veel van kan leren (en een nieuwe stad zien, veel nieuwe mensen ontmoeten, je ouders ervan overtuigen dat je wel degelijk wat doet met je leven etc.) Dus wie weer, tot op het volgende toernooi? 🙂