Trivium bij Bonaparte

Afgelopen 13 februari bezocht Trivium het Bonapartiaans Debattoernooi. Liam doet verslag van de dag!

 

Tientallen studenten kijken aandachtig naar het beeldscherm terwijl de stelling van het volgende debat wordt weergegeven. De deelnemers schrijven hiervoor nog snel op waar zij straks gezeteld zullen zijn voor hun volgend optreden. De stelling, die wordt gekoppeld aan een kort film fragment, volgt hierna. De studenten haasten zich, want van lang voorbereiden zal er geen sprake zijn. Iedereen rent door het gebouw heen om zijn lokaal te vinden. Een absolute chaos is het soms, dat men soms doet denken aan een doolhof.

Dit was hoe het er vorig weekend aan toeging toen N.S.D.V. Trivium te gast was bij A.S.D.V. Bonaparte in Amsterdam. Voor velen was het een moment om veel te presteren in de debatwereld en misschien zich tot de beste debater van Nederland te kunnen laten benoemen. Maar voor de gewone observant, was het een evenement met veel spektakel, humor en bovendien gezelligheid. Bonaparte had z’n uiterste best gedaan om de grote debatverenigingen in Nederland te verwelkomen en dit was goed te zien. Niet alleen werd er voor eten gezorgd, ook kregen alle debaters een tasje met de twee beroemde tijdschriften Elsevier en De Groene Amsterdammer. Helaas was er geen mogelijkheid om de tijdschriften te gaan lezen, aangezien er weinig sprake was van pauze. Op het einde van de vermoeiende dag stond een groot deel van de ploeg ook bijna op omvallen van vermoeidheid.

Bij aanvang van het eerste debat werd een ding al heel duidelijk: humor zou centraal staan op deze dag van fors debatteren. Voor vier van de vijf filmfragmenten was een rol weggelegd voor de beroemde en beruchte Donald Trump. De menigte juichte op een gegeven moment, na de vierde keer zelfs, ‘TRUMP’. Niet alle stellingen waren gerelateerd aan hem overigens.

Niet alleen humor maar ook vooral gezelligheid was een vooraanstaand thema. In het jureren bleek dat de meesten er ook echt plezier aan genoten en ook hun collega’s feliciteerden na het debat. Dat neemt niet weg dat men in sommige debatten elkaar donder en bliksem bestreden. Wat men vooral in het geheugen schiet is het voorbeeld van een meisje uit Leiden dat zo veel vuur in haar stem had dat men soms dacht dat ze in tranen zou uitbarsten. Aan het einde van de dag was de donder en bliksem weggevaagd en konden we lekker genieten van het eten. Uiteindelijk zou nog in de trein het heel leuk blijven met veel avontuur. Het was samenvattend zeker een onvergetelijke dag.

AsdJtS1scb4JnTppxAslzeKu-OwFLccnCi8gHqbZO6RX 12710925_1035962386442849_374442638325017463_o AgSpKe7AW_wHm8lz-vMR4caLXjJa3Lw4cmSJ9T7LB2P1

 

Credits voor de fotografie gaan naar Els Neefjes.