Wie zijn wij?

De Nijmeegse Studentendebatvereniging Trivium is een actieve en enthousiaste vereniging voor Nijmeegse studenten. Sommige leden komen vooral om te (leren) debatteren, anderen juist voor de gezelligheid. Trivium is dus zowel een leerzame als gezellige vereniging voor studenten!

Iedere dinsdag vanaf 18:45 uur hebben we een debatavond. De debatten gaan over een groot aantal onderwerpen: Wetenschap, politiek en cultuur komen aan bod, maar ook medisch-ethische, sociaal-economische en filosofische kwesties passeren vaak de revue. Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben er wel eens over gedebatteerd! Deze debatavonden worden afgesloten met een borrel in café de Kluizenaar, vanaf 22:00 uur.

Trivium doet ook mee aan nationale én internationale toernooien, om ook de strijd aan te gaan met debaters buiten onze vereniging. Daarnaast organiseren we jaarlijks een eigen toernooi waarop we debaters uit het hele land mogen verwelkomen.

Naast het debatteren en borrelen heeft Trivium ook commissies. Zij regelen zeer diverse dingen: van het organiseren van diner-rouler tot verdiepende avonden, en van een spelletjesavond tot het organiseren van een toernooi. Ook is het voor de beginnende debaters mogelijk om een gratis beginnerscursus te volgen.

Ben je benieuwd? Kom een keer langs op één van onze debatavonden! Je kan gewoon binnen komen lopen of, als je dat prettiger vindt, eerst even contact met ons opnemen. Natuurlijk is het ook mogelijk om aan te sluiten bij onze borrel in de Kluizenaar. Je bent van harte welkom, en langskomen is geheel vrijblijvend.

Wil je geen lid worden, maar wel gebruikmaken van onze diensten? Wij bieden workshops en debatleiding aan voor (studenten)organisaties, middelbare scholen, politieke partijen, bedrijven en evenementen. Klik hier om meer te lezen over onze cursussen voor scholieren, organisaties en studenten.

Onze debatavonden

Elke dinsdagavond houden wij een debatavond. Rond 17:45 komen de eerste Trivianen al samen om te eten in de Refter, en om 18:45 beginnen we met debatteren. Meestal wordt er op een debatavond één stelling BP en één stelling AP gedebatteerd, maar soms wordt één van de debatten ook vervangen voor een verdiepende training. Onze debatavonden zijn meestal in het Engels, maar geen nood: het is niet nodig om foutloos Engels te spreken en het is een goede manier om je debating skills te verbeteren! Daarnaast proberen we, als het mogelijk is, om een aparte kamer te hebben met mensen die in het Nederlands willen debatteren.

Een kwartier voor het begin van een debat wordt de stelling en indeling bekend gemaakt. Zo krijgt iedereen te horen in welk team ze zitten, of ze voor- of tegenstander van de stelling zijn en wie de jury is. De teams krijgen een kwartier om zich voor te bereiden op het debat en daarna kan de verbale strijd beginnen!

Na het debat geeft de jury de uitslag. Uiteraard gaat het niet alleen om winnen of verliezen: de jury geeft ook aan wat er goed ging en hoe elke debater zich nog verder kan verbeteren. Na twee debatten is het tijd om de universiteit te verlaten, en gaan we naar café de Kluizenaar om onder het genot van een drankje na te praten, waarbij naast leuke discussies en goede gesprekken natuurlijk ook over koetjes en kalfjes wordt gepraat. Natuurlijk ben je tot niks verplicht: het is ook mogelijk om slechts één ronde te debatteren, en we hebben ook een behoorlijk aantal leden dat alleen voor de borrel komt!

Interesse gekregen?

Kom vooral een keer langs! Je kan ons ook altijd een berichtje sturen voor meer informatie. We zien je graag verschijnen!

Wat is debatteren eigenlijk?

Zowel in de oudheid als aan de middeleeuwse universiteit stond Trivium voor de drie schone kunsten: grammatica, rhetorica en dialectiek. Beheers deze drie kunsten en je bent een goed debater. Gelukkig is debatteren al lang niet meer zo stoffig als het nu misschien klinkt en staat N.S.D.V. Trivium vooral voor een hoop gezelligheid.

Wat is debatteren?

Debatteren is simpelweg een discussie met spelregels. Tijdens een debat staan twee of meerdere teams tegenover elkaar. De debatleiding maakt een stelling bekend, die doorgaans te maken heeft met een maatschappelijke kwestie. Ook bepaalt de debatleiding wie de voor- en wie de tegenstanders zijn. De teams, bestaande uit twee of drie personen, krijgen vervolgens tijd om zich voor te bereiden en dan kan het debat van start gaan! Een jurypanel bepaalt na afloop van het debat wie er gewonnen heeft. Als debater is jouw doel dus om de jury te overtuigen van jouw gelijk.

 

Debatvormen

Op reguliere debatavonden debatteren we bij Trivium meestal in een van de volgende vormen:

 

Amerikaans Parlementair (AP):

Tijdens een AP-debat debatteren twee teams van twee sprekers tegen elkaar. Alle sprekers krijgen 5 minuten de tijd om een opbouwende speech te geven. Vervolgens krijgen de sprekers die namens hun team als eerste spraken nog 3 minuten voor een conclusiespeech. Tijdens de opbouwende speeches mogen leden van het andere team interrumperen na de eerste en voor de laatste minuut.

Meer weten? Bekijk het officiële AP-reglement: http://www.debatbond.nl/wp-content/uploads/2011/01/AP-Reglement-2011.pdf

 

Brits Parlementair (BP):

Een BP-debat wordt gevoerd door 4 teams, waarvan twee teams de voor- en twee teams de tegenstanders zijn. Net als bij een AP-debat bestaat elk team uit 2 sprekers. Tijdens de eerste helft wordt het debat opgebouwd, de tweede helft bestaat uit een extensie (een verdieping) en een conclusiespeech. Elke spreker krijgt, afhankelijk van de debatleiding, 5 of 7 minuten de tijd. Tijdens alle speeches mogen leden van het andere team interrumperen na de eerste en voor de laatste minuut.

Meer weten? Bekijk het officiële BP-reglement: http://www.debatbond.nl/wp-content/uploads/2011/01/BP-Reglement-2011.pdf

 

World Schools Debating Championships (WSDC):

Een WSDC-debat wordt gevoerd door 2 teams, bestaande uit 3 sprekers. Alle sprekers krijgen 5 minuten de tijd voor hun speeches. Vervolgens krijgen de sprekers die namens hun team als eerste of als tweede spraken nog 3 minuten voor een conclusiespeech. Tijdens de eerste drie speeches mogen leden van het andere team interrumperen gedurende de hele speech.

Ga de strijd aan!

Naast onze reguliere debatavonden debatteren we op wedstrijden die door het hele jaar georganiseerd worden door andere studentendebatverenigingen, om de echte competitie op te zoeken! Ook doen we geregeld mee aan internationale toernooien en zelfs nemen we eens per jaar deel aan het Europees kampioenschap (EUDC). Deze toernooien zijn niet alleen heel erg leerzaam, maar vooral ook heel gezellig!

Schuilt in jou onze nieuwe topdebater? Kom een keer langs en vind het uit!