Onze debatavonden

Elke dinsdagavond houden wij een debatavond. Rond 17:45 komen de eerste Trivianen al samen om te eten in de Refter, en om 18:45 beginnen we met debatteren. Meestal wordt er op een debatavond één stelling BP en één stelling AP gedebatteerd, maar soms wordt één van de debatten ook vervangen voor een verdiepende training. Onze debatavonden zijn de ene week Nederlands, de andere week Engels. Geen nood: het is niet nodig om foutloos Engels te spreken en het is een goede manier om je debating skills te verbeteren!

Een kwartier voor het begin van een debat wordt de stelling en indeling bekend gemaakt. Zo krijgt iedereen te horen in welk team ze zitten, of ze voor- of tegenstander van de stelling zijn en wie de jury is. De teams krijgen een kwartier om zich voor te bereiden op het debat en daarna kan de verbale strijd beginnen!

Na het debat geeft de jury de uitslag. Uiteraard gaat het niet alleen om winnen of verliezen: de jury geeft ook aan wat er goed ging en hoe elke debater zich nog verder kan verbeteren. Na twee debatten is het tijd om het Erasmusgebouw te verlaten, en gaan we naar café de Kluizenaar om onder het genot van een drankje na te praten, waarbij naast leuke discussies en goede gesprekken natuurlijk ook over koetjes en kalfjes wordt gepraat. Natuurlijk ben je tot niks verplicht: het is ook mogelijk om slechts één ronde te debatteren, en we hebben ook een behoorlijk aantal leden dat alleen voor de borrel komt!

Natuurlijk krijg je een nóg beter beeld van wat we doen en wat debatteren precies inhoudt als je een keer een avondje bijwoont. Heb je interesse? Wees welkom! Je kan gewoon binnen komen lopen of, als je dat prettiger vindt, eerst even contact met ons opnemen. Natuurlijk is het ook mogelijk om aan te sluiten bij onze borrel in de Kluizenaar.

“Ik heb altijd al erg van discussiëren en debatteren gehouden. Op mijn eerste avond moest ik meteen voor een groep mensen gaan spreken. Dit was best spannend, maar ik werd zo op mijn gemak gesteld door iedereen dat het totaal niet eng bleek te zijn.

Ik ben nu sinds half september lid van Trivium en ik heb het ontzettend naar mijn zin. Ik heb mijn angst om voor een groep te spreken overwonnen, en ik heb geleerd te argumenteren en deze argumenten zoveel mogelijk uit te werken. Verder is het ook gewoon heel gezellig, iedereen is altijd ontzettend behulpzaam en ik word echt aangemoedigd en gecomplimenteerd als ik goed gesproken heb en groei in het debatteren.

De stellingen die we krijgen zijn vaak ook uitdagende stellingen: ze zetten je aan het denken en halen je soms uit je comfortzone en leiden tot interessante, creatieve en uitdagende debatten. Lid zijn bij Trivium is een aanwinst voor mij en tot nu heb ik het erg naar mijn zin gehad!  Ik kijk er naar uit om meer aan toernooien mee te doen en heel veel bij te leren van alle toffe leden.”

Gabriela over haar eerste maanden als Triviaan