Verslagje EUDC Novi Sad

21 augustus 2018 gepubliceerd door Sijmen in

Simone vertelt over haar ervaring bij EUDC 2018:

Van 30 juli tot 5 augustus werd dit jaar het EUDC gehouden in Novi Sad, Servië. EUDC staat voor European Universities Debating Championship, en is dus het EK debatteren voor studenten, ook wel ‘euros’ genoemd. Ondanks het feit dat er ook in Nederland en haar buurlanden heel wat debattoernooien worden gehouden, zijn er dit jaar bijna vijftig Nederlandse debaters afgereisd naar Servië om aanwezig te zijn bij euros. Vanuit de debatbond, de Nederlandse koepelorganisatie voor debatverenigingen, is er een artikel gepubliceerd waarin uit staat gelegd wat euros precies is en welke Nederlanders er allemaal zijn gegaan dit jaar.

Wat euros zo ontzettend leuk maakt bestaat voor mij uit grotendeels twee elementen: enerzijds de sfeer en het sociale aspect van debatteren, anderzijds de fantastische kwaliteit op het gebied van debatten en de jurering daarvan. Voor mij is dit de tweede keer dat ik naar euros ben geweest, maar ook daarvoor was ik al op grote internationale toernooien geweest, en ik vind het altijd enorm gezellig. Dit jaar waren we met een enorme Nederlandse delegatie, waarvan ik mensen beter heb leren kennen. Sommige mensen kende ik helemaal niet zo, en vind ik inmiddels heel aardig. Andere mensen kon ik het al goed mee vinden, maar ben ik tijdens euros echt bevriend mee geraakt. Natuurlijk zijn er echter niet alleen Nederlanders aanwezig, maar de charme van een dergelijk toernooi is ook dat er veel verschillende mensen uit veel verschillende landen zijn. Op die manier zie je allerlei mensen die je al kende van eerdere toernooien, maar je bijna nooit ziet omdat ze in andere landen wonen. Daarnaast leer je allerlei leuke nieuwe mensen kennen, uit allerlei verschillende landen in Europa en zelfs een paar uit het Midden-Oosten. Je leert mensen en culturen kennen, en onderhoudt en begint vriendschappen, waardoor het ook buiten de debatten om een geweldige ervaring is.

Daarnaast is het niveau op het Europees Kampioenschap enorm hoog. De beste debaters van Europa doen mee en worden gejureerd door (een deel van) de beste juryleden van de wereld over stellingen die gezet zijn door een fantastisch CA-team. Meedraaien op dit topniveau is een ontzettend leuke uitdaging en een toevoeging is op alles wat er binnen Nederland wordt georganiseerd. Voor mij was het jureren samen met juryleden die tot de top van de wereld behoren, en naast ontzettend slim en getalenteerd vaak ook enorm aardig zijn, een echt voorrecht en een unieke leerervaring. Mijn favoriete stelling was: ‘THW prefer a religion which preaches that one’s fate in the material world is predetermined rather than one which preaches that choices influence it’ (Open partial double quarter). Dit is omdat ik gefascineerd ben door religie (zie mijn studies) maar ook omdat het binnen heel wat geloven onduidelijk is hoe dit nou precies zit, terwijl het ook bij geloven een punt kan zijn waarin ze duidelijke verschillen met andere religies. Bovendien heb ik deze ronde zelf ook mogen jureren (omdat ik gebroken was als jurylid), waardoor ik deze stelling ook associeer met de geweldige ervaring van het jureren van een out-round (een van de finalerondes) op euros. Om in een panel te zitten met vier hele slimme en ervaren juryleden en te bespreken hoe goed elk van de topteams van Europa die je zojuist hebt gezien het deed in vergelijking met de andere teams in die kamer, was ontzettend bijzonder. Alle stellingen van het hele toernooi zijn hier terug te vinden.

De open finale ging over de stelling: ‘This house regrets the shift in the #MeToo movement from victims sharing their experiences to holding specific public figures to account.’ Wil je eens zien hoe zo’n finale er aan toe gaat? Kijk dan eens naar dit filmpje. Het laat de eerste vijf (van de acht) speeches helemaal zien, en een gedeelte van de zesde speech.