Dagje Tilburg

Zaterdag 22 november was een groep Trivianen al vroeg op de been. Sommigen moesten door spoorwerkzaamheden de NS-snelbus nemen tussen Nijmegen en Oss, maar allen arriveerden op tijd in Tilburg waar die dag de tiende editie van het Cicero Debattoernooi plaatsvond. Dit is een verslag van de belevenissen van die dag.

Op het Odulphuslyceum werden eerst de teams geregistreerd met hun tijdens de reis zorgvuldig op elkaar afgestemde teamnamen: Vivemus pecuniae voor het penningmeestersduo David en Glenn, Help mijn man is musser voor de allitererende Sophie en Stefan, Wilhelmus voor het tweetal Hooypol ook wel bekend als Sophie en Thierry en Odulmuslyceum voor de immer goedgemutste Cedric en Ike. Helaas waren deze teamnamen niet meer bijgeschreven in de tabel van het toernooi. Juryleden van dienst waren Céleste en Midas.

Na enig wachten met koffie, thee en woordgrappen, begon het toernooi op tijd. Deze trendbreuk met de twee voorgaande edities, die ruim twee uur vertraging opliepen, werd met groot applaus ontvangen. De eerste ronde met als stelling ‘Deze Kamer geeft gezinnen met kinderen een extra stem voor (nationale) verkiezingen’ kwamen de meeste van onze teams goed door. De tweede ronde was echter problematischer. De actorstelling over een dokter die de diagnose geen epilepsie verzwijgt voor een patiënt die zich identificeert met deze ziekte miste medische informatie, waardoor de propositie nauwelijks stand kon houden. Nog steeds won de helft van onze teams. Na de lunch werd nog gedebatteerd over onderwerping van religieuze organisaties aan anti-discriminatiewetten, nationalisatie van social media en een prominentere rol voor vrouwen in geschiedenisboeken. Ook hier sloegen de teams zich met succes doorheen en het was al snel tijd voor drank, avondeten en de break.

Onder het genot van nasi, saté en bami werd bekend gemaakt welke teams door zouden gaan naar de halve finales. Tot onze vreugde hoorden Ike en Cedric hierbij. Tot ons verdriet liepen David en Glenn deze kwalificatie op luttele sprekerspunten mis. Iedereen, behalve Céleste die de andere halve finale moest jureren, kon vervolgens kijken naar het spektakel tussen team Odulmuslyceum en team Ongeschikt gaan kijken. Ondanks Cedrics zachtmoedige redelijkheid en Ikes duidelijk moreel beroep vol pathos, stemde de jury voor het bewust maken van burgerslachtoffers in een totale oorlog.

Na het zien van het finaledebat over het opleggen van normen en waarden, gingen de laatst overgebleven Trivianen naar de trein. Daar werd de dag vol goede debatten nog feestelijk afgesloten met een debatcursus van de conducteur. Veertien jaar ervaring in hoogstaande gesprekstechnieken werd uiteengezet in het korte stuk tussen Tilburg en ’s Hertogenbosch. Niet alleen parlementaire debatten, maar ook debatten met zwartrijders, rokers en copulerende stelletjes in de trein vormen voor Trivianen inmiddels geen enkel probleem. Het was een leerzame dag vol plezierige momenten.