Trivium goes Croatia

RijekaKroatië debatland. Het is niet de meest voor de hand liggende associatie met deze zonovergoten vakantiebestemming. Toch was het wel toepasselijk deze zomer, waarin het land het ene debattoernooi na het andere organiseerde. Reden genoeg voor twee Trivianen om een bezoek te brengen aan het Rijeka Open 2014. Stefan ten Hertog en Cedric van Drieberge doen er verslag van.

De reis richting Rijeka verliep voorspoedig. We vertrokken vanaf Charleroi en kwamen aan op een parkeerterrein bij een appartementencomplex wat ook fungeert als vliegveld. Daarna werden we opgehaald door twee leden van de toernooicommissie die ons naar onze verblijfplaats brachten. Het debattoernooi duurde in totaal drie dagen en werd voorafgegaan door een openingsceremonie.

10616508_799996176701071_8915241946729599898_n

De ochtend daarna brandde het debattoernooi los. Het eerste debat betrof de stelling of de media alle gruwelijkheden van  oorlogen zouden moeten laten zien. De tweede ronde was een interessante stelling over gender bevestigende rolpatronen wat zich concretiseerde in de nieuwe albumcover van Nicki Minaj. Ter inleiding kregen wij de albumcover onder ogen die weinig aan de verbeelding overliet. Eén debater had een scherpe analyse over de esthetische waarde van een significant achterwerk. Hij kon er niet over liegen. De derde ronde was er eentje naar Stefans voetbalhart. Er werd gedebatteerd over het wegnemen van het WK voetbal 2018 van Rusland. Na drie rondes was er tijd voor ontspanning. In de avond was er een beachparty met een barbecue. Gedurende de avond doken vele debaters het water in voor een verfrissende duik.

10600431_799979750036047_3871622695728605232_nDe volgende ochtend werden we om 07:00 gewekt voor de tweede debatdag. Ronde vier bestond uit een vergelijkend debat over de vraag of de armen meer recht hebben op een voorkeursbehandeling dan minderheden. Het vijfde debat was de afsluiting van de voorrondes. Het was een debat vanuit het perspectief van de Verenigde Staten van Amerika over het terugtrekken van alle steun aan Israel. De debatdag werd afgesloten met de halve finales waar gedebatteerd werd over het vervolgen van moeders die het leven van hun (toekomstige) kind in gevaar brengen. Na het debatteren vertrokken de debaters naar een nabijgelegen badplaats Opitija voor een mooie avond en een onvergetelijke nacht.

De ochtend daarop was het tijd voor de finale in het prachtige Trsat kasteel van Rijeka. Het finaledebat ging over de gevolgen van consumentisme. Het debat was een waardige afsluiting van het toernooi. Na enkele dagen vakantie vetrokken de schrijvers van dit stukje in opperbeste stemming weer richting Nederland. Niet alleen hadden ze een mooi kleurtje gevangen, ook waren ze een mooie debatervaring rijker.

Klik hieronder voor de tab:

Tab Rijeka Open 2014