Een mooie afsluiting van het jaar: TSE 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVrijdag 27 juni was het weer zo ver – de jaarlijkse Trivium Summer Edition stond op het punt te beginnen! Met eigen auto of openbaar vervoer reisde een gezelschap felle debaters af naar de diepste krochten van de Achterhoek om daar te beginnen aan een weekend vol fanatieke debatcompetitie. Lees hier verder voor het verslag van Robert van der Veeken.

 Zes teams betraden het strijdperk, en slechts één daarvan zou zich achteraf kunnen prijzen als de clubkampioen alternatief debatteren 2014! Het CA-team, bestaande uit Jordi Vreede, Koen van Vught en Sara Clappers, zou dit weekend over het lot van de deelnemers beschikken.

Het kampeerweekend begon zoals eigenlijk alle kampeerweekenden dat doen – met het opzetten van de tenten. Naderhand was het wachten op de bezorgers van de Chinees. Het voetbalveldje van de camping bleek een populaire plek om de tijd te doden. Nadat eenieder zijn honger gestild had met de loempia’s en de gebakken bananen werd de tafel afgeruimd en nam de voorzitter van de vereniging, Cedric, het woord. Deze introduceerde het Wie-is-de-mol spel dat tijdens het weekend gespeeld zou worden. Eén van de deelnemers had de taak het weekend te saboteren en de rest moest deze persoon ontmaskeren. Sophie van der Woerdt en Sara Weerheijm deelden vervolgens de eerste prijzen uit; kleinigheidjes voor debaters die bijvoorbeeld het eerst vroegen waar het avondeten bleef of die het laatst uit hun bed kwamen. Wat later op de avond was het tijd voor de cantus. Onder streng regime van senior Jordi en zedenmeesteres Sara werd er gezongen en gedronken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe volgende morgen begon het echte werk, namelijk het debatteren zelf. Het toernooi werd afgetrapt met het befaamde statuscountersquirreldebat, waarin het de bedoeling is dat teams de stelling op originele wijze interpreteren tijdens het debat. Vervolgens waagden de teams zich aan het schaakklokdebat. Bij deze debatvorm heeft zowel propositie als oppositie tien minuten spreektijd die ze naar eigen inzien mogen verdelen. Telkens wanneer een spreker zijn zegje heeft gedaan drukt hij op de schaakklok, waarop de tijd van de tegenpartij gaat lopen. Na de lunch stond het Geen jager, geen neger-debat op het programma. Hierbij is het verboden bepaalde kernwoorden van de stelling te gebruiken bij de argumentatie; het team dat de meest aansprekende synoniemen uit de hoed tovert wint het debat. De laatste debatronde van zaterdag was het spreekwoordendebat. Bij dit debat is het bedoeling dat iedere spreker zijn argumenten op spreekwoorden baseert en ook zoveel mogelijk gezegden gebruikt in zijn verwoordingen. Degene die deze taak zo goed mogelijk volbrengt wordt tot winnaar gekroond.

Een dag vol debatteren of jureren vergt natuurlijk energie en ’s avonds was iedereen dan ook blij met de barbecue. De lege uurtjes die daarop volgden werden gevuld met voetbal, gitaarspel en kletsen. ’s Avonds zouden we naar de discotheek Radstake gaan, maar toen het moment aanbrak gaf de groep de voorkeur aan een spelletje drie-in-de-pan. We verzamelden rond het kampvuur en beeldden fanatiek de personages uit; van Ron Brandsteder en Fidel Castro tot de portier van het Erasmusgebouw en de moeder van één van de deelnemers.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe volgende morgen was het tijd voor de laatste debatronde. Voordat dit begon verzamelden Cedric en Sara nog eens alle deelnemers. Het moment van de waarheid was aangebroken: wie was nu de mol? Wie had de klapstoelen verstopt, het scoreboard van de debatten verandert en geen naam op zijn drie-in-de-panbriefje geschreven? Iedereen mocht zijn ogen sluiten en vervolgens werd gezegd dat de mol een stap naar voren mocht doen. Wat bleek? Iedereen stapte naar voren. Iedereen dacht dat ze de mol waren en je zou dan ook kunnen zeggen dat de échte mollen Cedric en Sara zelf waren. Na deze openbaring was het tijd voor de laatste debatronde. Alle teams namen plaats in één ruimte voor de epische veldslag die dit laatste debat zou worden: de woordenstrijd. Deze debatvorm is eigenlijk een Lagerhuisdebat waarbij het de bedoeling is bepaalde woorden te gebruiken. Deze woorden zijn te zien op een krijtbord en veranderen elke twee minuten. Wat bleken kaasfondueset en fingerspitzengefühl toch plots relevante termen in de discussie rondom volautomatisch oorlogstuig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eindelijk was het dan zover. De voorronden waren gespeeld en twee teams waren doorgedrongen tot de finale. In deze titanenstrijd stond aan de ene kant Dave Dawes en Femke Dijkstra (bestaande uit Sophie van der Woerdt en David van der Geldt) en aan de andere kant Door mijn anciënniteit heb ik meer recht van spreken, sjaars (bestaande uit Glenn Viveen en Cedric van Drieberge). Het duel werd uitgevochten in een schaakklokdebat en uiteindelijk gewonnen door het team Door mijn anciënniteit heb ik meer recht van spreken, sjaars. Zij mochten zichzelf vol trots kampioen van TSE 2014 noemen. Glenn had bovendien de prijs voor beste spreker van het toernooi in de wacht gesleept; hij versloeg hierbij nipt David. Na de prijsuitreiking verlieten geleidelijk aan steeds meer Trivianen de camping. Ondanks de regen was het een ontzettend geslaagd weekend geworden.