Trivium Toernooi een groot succes!

IMG_2004Zaterdag 17 mei vond na vier jaar weer een heus Trivium Toernooi plaats. Koen van Vught doet verslag van een prachtige toernooidag.

‘Op goede dingen moet je lang wachten.’ De spreuken van mijn tante Феґќы uit Wit-Rusland zijn niet alleen een vaste inspiratiebron voor speeches in parlementaire debatten, maar zij vormen tevens een waarheidsgetrouwe richtsnoer voor het leven in zijn geheel. Ook ditmaal bleek mijn tante het gelijk aan haar zijde te hebben: vier jaar wachten op een nieuwe editie van het Trivium Toernooi duurde zelfs voor de verenigingsdinosaurussen lang, maar dit wachten bleef niet zonder beloning. We mogen terugkijken op een mooi en goed debattoernooi.

Op een zonnige zaterdagochtend in mei spoedden vele Trivianen zich naar het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen. Na ampele voorbereidingen van relaxte convenor Céleste en de toernooicommissie stond het Trivium Toernooi dan eindelijk op het punt te beginnen. Met vereende krachten werden gangen, lokalen en aula van het gymnasium in gereedheid gebracht voor de komst van debatterend Nederland.

Aan alles was gedacht. Onder de auspiciën van ‘moeder Trivium’ Sara was een Heel Trivium bakt-wedstrijd uitgeschreven om de debaters van koekjes, cakejes en taartjes te voorzien. Het bleek al snel onmogelijk een winnaar van deze wedstrijd aan te wijzen, nu de baksels zonder uitzondering werden overladen met complimenten. Eenzelfde complimenten waren er voor de muziek: DJ David bracht enkel tophits ten gehore, het Koningslied daargelaten. Prijzenswaardig ook was zijn tamelijk Noord-Koreaanse omgang met de muzikale dissidenten die tegen alle normen van het gezonde verstand in pleitten voor het draaien van een zekere tienermeisjesband uit de jaren negentig.

Hoe cool het organisatietalent, de goedgeluimdheid en de esprit de corps van de vrijwilligende Trivianen waren – velen heb ik nog niet eens genoemd –, zo awesome waren de debatten. Niet alleen klassieke stellingen kwamen aan bod (DK vindt dat het strafrecht geen rekening moet houden met vergelding), ook waren er vermakelijke discussies over het verdrijven van Poetin en het afschaffen van kernenergie. Hoewel deze editie van het toernooi relatief klein van omvang was, was er een sterk deelnemersveld. Als jurylid vond ik het dan ook maar knap lastig om de call in sommige debatten te maken.

Na het diner was het alweer tijd voor de finales. Wonderwel leverde de break nog een bordeauxrood succes op: Trivianen Thierry en Lennard bereikten de novicefinale in hun allereerste toernooideelname ooit. Dat belooft wat voor de toekomst! Vermakelijk en analytisch sterk was de reguliere finale, waarin debatgrootheden debatteerden over de stelling ‘DK, als katholieke kerk, kiest zijn volgende Paus door middel van een referendum’. Gezien de uitkomst (een 3-2 split) had de jury het maar moeilijk om een winnaar aan te wijzen. Uiteindelijk moest de analyse over de rol en betekenis van religie, gebracht door Roel en Azer in tweede propositie, het afleggen tegen de analyse van Alex en Thomas. Daarmee bleef de aloude, heilige Moederkerk gevrijwaard van D66-nieuwlichterij – een uitkomst die bij trouwe katholieken ongetwijfeld met een zucht van verlichting is ontvangen.

Het was kortom een mooie dag. Een dag die bovendien aantoont dat Trivium in staat is een solide georganiseerd en inhoudelijk deugdelijk toernooi neer te zetten. Een dag die daarmee bewijst dat Trivium alive and kicking is. Daar mogen de Trivianen trots op zijn! Wat mij betreft komt er dan ook zeker een nieuwe editie van het Trivium Toernooi, waarop we hopelijk niet weer vier jaar hoeven te wachten. Om met mijn tante Феґќы uit Wit-Rusland te spreken: ‘wat goed is, moet je snel herhalen!’

Klik hieronder voor de tab:

Tab Trivium Toernooi 2014 – Spreker Tab
Tab Trivium Toernooi 2014 – Team Tab

Klik ook hier voor een sfeerimpressie van het Trivium Toernooi geschreven door Mascha Bloemer van Seventwenty.