NK Debatteren te Amsterdam

NK groepNiet alleen namen twee teams van Trivium deel aan het NK Beleidsdebatteren, er ging ook een flinke afvaardiging naar het ‘gewone’ NK op 20 april. David van der Geld schreef een verslag van deze geslaagde dag.

Op zaterdag 20 april kwam debatterend Nederland bijeen in Amsterdam, om uit te maken wie zich een jaar lang Nederlands kampioen debatteren mogen noemen. Deze editie was extra bijzonder, omdat dit de laatste keer was dat het NK in Amerikaans parlementaire vorm gehouden werd. Ook Trivium was erbij, door drie teams en drie juryleden te leveren. De teams bestonden uit Ike & Sara, Koen & Sophie en Stefan & David, terwijl Cedric, Céleste en Jelle jureerden. Zij waren allemaal een uurtje eerder opgestaan, om zich om negen uur te melden in een middelbare schoolgebouw vlakbij het Vondelpark.

Voor Jelle was de voorbereiding op dit toernooi al een tijdje bezig, om hij lid was van het CA-team. Dat had de stellingen bedacht waarover gedebatteerd werd. Deze werden ingeleid met zeer vermakelijke filmpjes. Hoogtepunt vond ik de vierde stelling, over het binnenvallen van Noord-Korea om het atoomprogramma te vernietigen. Vooraf werd een scène uit Lord of the Rings afgespeeld, en wel de aanloop naar een heftige veldslag. Net voordat het gevecht losbarste stopte het filmpje, begon bombastische, opruiende oorlogsmuziek te klinken en werd de stelling gepresenteerd. Daardoor begonnen de debaters in een ware oorlogsstemming aan de voorbereiding van hun verbale strijd.

De vijf voorrondes verliepen redelijk voorspoedig voor Trivium. Ike & Sara gingen voortvarend van start, door de eerste twee debatten te winnen. Helaas konden ze deze roes niet vasthouden en eindigden ze met drie punten op een keurige twaalfde plaats. Koen & Sophie daarentegen kenden een moeizame start, maar groeiden in het toernooi en eindigden met eveneens drie punten op een 22e plaats. Ook Stefan & David behaalden drie punten, wat hen de negentiende plaats opleverde. Alle Triviumteams eindigden aldus in het “linker rijtje”. Breken zat er helaas niet in voor de Trivianen, daarvoor was het deelnemersveld simpelweg te sterk.

Na de voorrondes konden de Trivianen zich dus ontspannen, om onder het genot van een biertje de finalerondes te bekijken. Ik zag een kwartfinale tussen twee teams uit Leiden, met daarin een bekende van Trivium. Roel Becker, een aantal keren te gast geweest bij Trivium, debatteerde in een scheikundelokaal over demotie. In dat debat dolf hij het onderspit, tegen de latere finalisten Devin en Senna van LDU. De halve finale die ik zag ging tussen twee teams uit Rotterdam en vond plaats in de mooie, klassieke aula. Ik vond het een zinderend debat, dat gewonnen werd door de latere winnaars Daniël en Luciën van EDS.

Na de halve finale verlieten we het middelbare schoolgebouw voor een wandeling door het Vondelpark. Deze eindigde bij de prachtige Vondelkerk, waar de finale werd gehouden. Terwijl de finalisten de finalestelling voorbereidden werd het publiek vermaakt met een Lagerhuisdebat. Vooruitlopend op de troonwisseling, ging dat over de stelling dat de koning meer macht moet krijgen. Na dit intermezzo was het tijd voor de grote apotheose: de finale tussen Daniël & Luciën van EDS en Devin en Senna van LDU, dat gewonnen werd door de Rotterdammers.

Nadat alle debatten gevoerd waren, werd het toernooi afgesloten met een borrel in café Zouk. Omdat de organisatie ons een hostelovernachting aanbood, hoefden we niet op de tijd te letten en konden we nog mee borrelen. Na een paar drankjes keerden we moe en voldaan terug naar het hostel aan de rand van het Vondelpark, om na een intelligente discussie over Het Koningslied, een ontbrekend torso en een verrekte borstspier in slaap te vallen.