Trivium neemt deel aan het IDEA-DTU

Twee teams van Trivium reisde af naar Utrecht voor het IDEA-DTU. Stefan ten Hertog schreef een verslag.

Zaterdag 16 februari was het zover. De dag waar heel debatminnend Nederland al maanden naar uit had gekeken. Van heinde en verre kwamen debaters aan die met elkaar de strijd aan zouden gaan voor de felbegeerde trofee van het Debat Tournament Utrecht. Het toernooi zou bestaan uit 4 ronden van BP debatten, twee halve finales en één finale.

Vanuit Nijmegen waren twee teams afgevaardigd, bestaande uit Ike & Glenn en David & Stefan. Helaas zonder jurylid, wat onze prestaties ongetwijfeld ten goede zou zijn gekomen. Beide teams waren echter vol vertrouwen afgereisd. Na langdurig overleg werd er gekozen voor de zeer originele teamnamen Trivium A en Trivium B. Volgens goed debattraditie begon de eerste ronde met een fikse vertraging.

In ronde 1 werd gedebatteerd over het plan om de productie en consumptie van tabak in de EU te verbieden. Brussel zou naast ons geld, nu ook onze sigaretten afnemen. Beide teams eindigden op de derde plaats. Dit viel enigszins tegen aangezien beide teams het gevoel hadden dat er ook een tweede plaats had ingezeten. In ronde 2 gingen beide teams op zoek naar sportieve revanche.

Ronde 2 bestond uit een debat over het strafbaar stellen van leugens van politici. De voor- en nadelen van het feit dat er geen politicus zonder strafblad zou overblijven werden hierbij tegen elkaar afgewogen. Uiteindelijk bleek in deze ronde dat het wel goed zat met de overtuigingskracht van de Trivianen. David en Stefan eindigden op een tweede plaats, waar Glenn en Ike zelf op de eerste plaats eindigden! Dit smaakte naar meer(in tegenstelling tot de door het toernooi klaargemaakte broodjes).

Ronde 3 volgde met een debat over de wenselijkheid van een uittreding van Groot-Brittannië uit de EU. Ike en Glenn gingen door met waar ze mee bezig waren en eindigden wederom op een zeer knappe eerste plaats. De eurofielen David en Stefan hadden het deze ronde wat lastiger. Het lot had namelijk bepaald dat zij de uittocht van Groot-Brittannië moesten verdedigen. Dit plan druiste in tegen al hun principes. Het gerucht gaat dat ze allebei nog geregeld nachtmerries hebben over de punten die zij tijdens het debat hebben moeten verdedigen. De derde plaats kwam daarom niet als een grote verassing.

In ronde 4 werd gedebatteerd over het plan om de totale inkomensherverdeling, afgezien van armoedebestrijding af te schaffen. Beide teams troffen in deze ronde loodzware tegenstanders waardoor ze met een derde en een vierde plaats genoegen moesten nemen. Ike en Glenn hadden net niet genoeg sprekerspunten om de halve finale te halen. Desalniettemin was het een zeer geslaagd debattoernooi. Beide teams hebben lekker staan debatteren en waren in het algemeen zeer tevreden. Op naar het volgende debattoernooi!