Economie in het debat

Op dinsdag 27 november was er bij Trivium de cursus Economie in het Debat, Jordi Vreede schreef een kort verslag over deze avond.

Adam Smith, John M. Keynes en Karl Marx. Drie economen die de revue passeerden tijdens de cursus over economie in het debat.

Voor sommige Trivianen werden veel nieuwe zaken besproken: de onzichtbare hand, Y=C+I+O+E-M, conjuncturele werkloosheid. De drie ‘grote’ basistheorieën in de economie werden besproken en daarna handig gekoppeld aan wat meer debatonderwerpen. Hoe kijken de klassieken en de Keynesianen naar investeren ten tijde van een recessie? Wat vindt Marx van een minimumloon? De hersenen kraakten soms hoorbaar en tekeningetjes van vraag en aanbod werden gemaakt.

Ike nam rustig de tijd om alles uit te leggen, maar in de zaal zaten ook wat mensen die het dachten beter te kunnen uitleggen. Gevolg: af en toe wat chaos. Desondanks had iedereen na afloop een goed beeld over de basistheorieën in de economie. Kennis werd wat opgevijzeld bij de wat oudere leden en nieuwere leden kregen nieuwe manieren om argumenten op te bouwen.

Na de cursus volgde er een debat over de stelling of de Griekse schulden kwijtgescholden moesten worden. De stelling sloot niet heel nauw aan op de cursus, maar economisch was het wel. We durfden het nog niet aan om Marx te introduceren in het debat, maar bleven veilig bij de klassieke economen en de Keynesianen.