Winst op het NK Beleidsdebatteren

Twee maal eerder gebeurde het: een team zonder SSRE-leden dat de finale van het Nederlands Kampioenschap Beleidsdebatteren won. Tot 12 mei 2012, want Ben Arts en Bart van Beek hebben de loodzware staaf (16,47kilo) in handen gekregen die toekomt aan het team dat in Eindhoven het beste presteert. Daarnaast werd Bart ook nog eens de eerste winnaar van de Harry Roumen-speld voor de beste spreker. Deze speld is vernoemd naar de scheidend voorzitter van de finalejury die zijn taak na tweeëntwintig jaar neerlegt.

Een degelijke voorbereiding was de sleutel tot succes bij het NK, een toernooi waarbij alle stellingen al van tevoren bekend worden gemaakt en pakkend cijfermateriaal van cruciaal belang is. Over de cijfertjes later meer; eerst maar eens kijken naar het openingsdebat. Dit debat ging over het afschaffen van de kinderbijslag. Ten minste, hier had het debat over moeten gaan, maar de voorstanders wilden slechts dat ouders alle kosten gingen declareren in plaats van vooraf een bak met geld te krijgen. Door het woord `bureaucratie’ op passende wijze te gebruiken wisten Ben en Bart in de oppositie de eerste punten te pakken.

In het volgende debat moest door de Trivianen verdedigd worden dat Nederland prima met slechts vier provincies toe kan. Na een zorgvuldige definitie van de taak van de provincies en een solide uitleg over de manier waarop vier provincies deze taak beter uit zouden kunnen voeren dan het huidige logge bestuurlijke apparaat was ook de tweede ronde binnen. Gemakkelijk was het echter niet, want de tegenstand op dit NK Beleidsdebatteren was sterker dan ooit tevoren.

De halve finale, voor onze deelnemers geen onbekend terrein, ging over het betalen van politieoptreden door festivalorganisatoren. Na de eerste opbouwende beurten lagen de teams dicht bij elkaar. Toen Bart de tweede beurt van de voorstanders had gebracht en de tegenstander zijn beurt volledig vulde met vragen kon het kruisverhoor gebruikt worden om de vragen vakkkundig te beantwoorden. De finale werd zo nog relatief gemakkelijke bereikt.

In deze finale waren de tegenstanders oude bekenden en frequent deelnemers van het NK Beleidsdebateren, Stijn van Hensbergen en Walther Freeman. De Olympische Spelen moesten naar Nederland komen, betoogden de Trivianen, en ze wisten hun betoog goed te onderbouwen met relevante cijfermateriaal (daar is het). Hierdoor werd duidelijk dat het economische en op sociaal vlak een goed idee zou zijn om in 2028 het grootste sportevenement ter wereld te organiseren. De winst was binnen.