Debattoernooi Utrecht

Ike Lieshout ging voor het eerst naar een debattoernooi. Hier haar verslag van deze dag.

Zaterdag 17 maart reisde een groep van 9 Trivianen ’s ochtends vroeg het halve land door om in Utrecht deel te nemen aan het DTU. Met vier deelnemende teams en één jurylid was het een volledige delegatie. We kwamen ruim op tijd aan op de locatie en na de inschrijving en een periode om een beetje wakker worden begon het toernooi.

De stellingen waren duidelijk rechten-georiënteerd, wat de ene debater beter beviel dan de ander. Er is besproken of het parlement ten tijden van crisis een absoluut dictator aan mag stellen, of de vrouwenemancipatie in Nederland voltooid is, of Berlusconi veroordeeld moet worden voor machtsmisbruik, corruptie en grove nalatigheid (een actor-debat, vanuit de rol van een Italiaanse rechter) en of ervan uitgegaan moet worden dat verdachten schuldig zijn als er sprake is van bedreiging van een getuige. Het was een beetje jammer dat bijna niemand begreep wat een actor-debat was, waardoor er eigenlijk  gewoon een BP-debat werd gehouden. Wel stonden bij elke stelling weer enkele gepassioneerde sprekers op en vonden er soms onverwachte wendingen plaats.

Iedereen heeft goed gepresteerd, met als beste team het team van Bart en Koen, die nog bijna in de halve finale stonden; het waren hun sprekerspunten waardoor ze het uiteindelijk niet haalden. De andere teams stonden wat lager op de ranglijst, maar hadden ook mooie scores.

Na het vierde debat vonden de halve finales plaats, waar een groot deel van de Trivianen naar bleef kijken. De frustratie die in het publiek zitten met zich meebracht was af en toe niet te onderdrukken (‘Waarom brengen ze het punt niet dat…!’ werd onder andere gehoord), maar uiteindelijk waren het leuke debatten om naar te kijken. Hierna werd er samen pizza gegeten, waarbij de loyaliteit onder de Trivianen maar weer eens naar voren kwam toen er te weinig pizza’s werden geleverd en ze allemaal werden opgedeeld. De finale hebben we allemaal niet meer meegekregen; in plaats daarvan zijn we naar huis gegaan. Uiteindelijk was het dus een geslaagde dag met een gezellig sfeer.