CHECK bij… Trivium: “Een verbaal slagveld met klasse!”

De voorzitter van de koepel voor charitatieve en culturele verenigingen en stichtingen (CHECK) kwam op een dinsdag bij ons langs om eens te kijken hoe het er bij Trivium aan toe gaat. Hier het verslag van Sjir Schütt.

Op de avond van 22 november had ik het genoegen om debatvereniging Trivium te bezoeken. Op uitnodiging van voorzitter Jordi Vreede mocht ik een avond lang strijden op het verbale slagveld. Mijn verwachtingen waren hoog: De vereniging heeft het imago van een serieuze en professionele vereniging met toegewijde leden. Niet zelden werden discussies binnen mijn hoorcolleges beslecht door een vlammend betoog van een Triviaan. Kortom: Ik was voorbereid op een heus spektakel.

Na een korte warming up in de vorm van een Union-debat (een debat met weinig regels) konden we aan het echte werk beginnen. Eerst werd en stelling bekend gemaakt en vormden zich teams van twee debatteurs. Na een kwartiertje voorbereiding kon het feest beginnen. Ik had de eer om een debat te jureren. Dat bleek een lastige taak, want de deelnemers waren Erg Goed. Ze kaderden stellingen in, ze weerlegden argumenten en met een fier gebaar riepen ze “point of information!” wanneer de tegenstanders onderbroken dienden te worden. Het debat verliep fel maar gestructureerd. Aan het einde van de ronde was mijn kladblok bedolven onder de vlugge aantekeningen van argumenten en zinsneden. De Trivianen hebben zich bewezen.

Wat leer je bij Trivium? Je leert hoe je iemand volledig inpakt met woorden. De leden van Trivium waren stuk-voor-stuk goedgebekt en wisten snel te reageren op vijandige argumenten. Navraag leerde me dat niet iedere deelnemer een natural speaker was, en dat kwam als een verrassing. Jordi Vreede vertelde me dat “je geen vlotte babbel nodig hebt om bij Trivium te komen. Die leren wij je wel!”.

Overtuigd geraakt van dit verslag? Kom dan langs en kijk hoe je lid kunt worden.