De debatsport

Zowel in de oudheid als aan de middeleeuwse universiteit stond Trivium voor de drie schone kunsten: grammatica, rhetorica en dialectiek. Beheers deze drie kunsten en je bent een goed debater. Gelukkig is debatteren al lang niet meer zo stoffig als het nu misschien klinkt en staat N.S.D.V. Trivium vooral voor een hoop gezelligheid.

Wat is debatteren?

Debatteren is simpelweg een discussie met spelregels. Tijdens een debat staan twee of meerdere teams tegenover elkaar. De debatleiding maakt een stelling bekend, die doorgaans te maken heeft met een maatschappelijke kwestie. Ook bepaalt de debatleiding wie de voor- en wie de tegenstanders zijn. De teams, bestaande uit twee of drie personen, krijgen vervolgens tijd om zich voor te bereiden en dan kan het debat van start gaan! Een jurypanel bepaalt na afloop van het debat wie er gewonnen heeft. Als debater is jouw doel dus om de jury te overtuigen van jouw gelijk.

 

Debatvormen

Op reguliere debatavonden debatteren we bij N.S.D.V. Trivium meestal in een van de volgende vormen:

 

Amerikaans Parlementair (AP):

Tijdens een AP-debat debatteren twee teams van twee sprekers tegen elkaar. Alle sprekers krijgen 5 minuten de tijd om een opbouwende speech te geven. Vervolgens krijgen de sprekers die namens hun team als eerste spraken nog 3 minuten voor een conclusiespeech. Tijdens de opbouwende speeches mogen leden van het andere team interrumperen na de eerste en voor de laatste minuut.

Meer weten? Bekijk het officiële AP-reglement: http://www.debatbond.nl/wp-content/uploads/2011/01/AP-Reglement-2011.pdf

 

Brits Parlementair (BP):

Een BP-debat wordt gevoerd door 4 teams, waarvan twee teams de voor- en twee teams de tegenstanders zijn. Net als bij een AP-debat bestaat elk team uit 2 sprekers. Tijdens de eerste helft wordt het debat opgebouwd, de tweede helft bestaat uit een extensie (een verdieping) en een conclusiespeech. Elke spreker krijgt, afhankelijk van de debatleiding, 5 of 7 minuten de tijd. Tijdens alle speeches mogen leden van het andere team interrumperen na de eerste en voor de laatste minuut.

Meer weten? Bekijk het officiële BP-reglement: http://www.debatbond.nl/wp-content/uploads/2011/01/BP-Reglement-2011.pdf

 

World Schools Debating Championships (WSDC):

Een WSDC-debat wordt gevoerd door 2 teams, bestaande uit 3 sprekers. Alle sprekers krijgen 5 minuten de tijd voor hun speeches. Vervolgens krijgen de sprekers die namens hun team als eerste of als tweede spraken nog 3 minuten voor een conclusiespeech. Tijdens de eerste drie speeches mogen leden van het andere team interrumperen gedurende de hele speech.

Meer weten? Bekijk het WSDC reglement: https://www.esu.org/__data/assets/pdf_file/0020/14582/Introduction-to-World-Schools-format-guide.pdf

Ga de strijd aan!

Naast onze reguliere debatavonden debatteren we op wedstrijden die door het hele jaar georganiseerd worden door andere studentendebatverenigingen, om de echte competitie op te zoeken! Ook doen we geregeld mee aan internationale toernooien en zelfs nemen we eens per jaar deel aan het Europees kampioenschap (EUDC). Deze toernooien zijn niet alleen heel erg leerzaam, maar vooral ook heel gezellig!

Schuilt in jou onze nieuwe topdebater? Kom een keer langs en vind het uit!